27 Eylül 2013 Cuma

WEB - İNTERNET SAYFASI YÖNETMELİĞİ -II


TTK kapsamındaki değişiklikler devam ediyor. Zorunlu tarihler de yaklaştıkça uygulama başlamadan uygulama değişiklikleri de. Konuyu daha önce iki kez incelemiştik;
 
Başlıklı yazımızda konuyu aşağıdaki giriş şekliyle incelemiştik. “Yeni TTK şirketlerin birer  WEB sayfasına sahip olmasını zorunlu kıldı. Bu zorunluluğun kapsamı yaklaşan uygulama tarihi nedeniyle ciddi bir önem arz ediyor. 1.Ekim 2013 tarihinde bu yükümlülük yerine getirilmiş olacak. Peki yasa bu konuda ne diyor neler istiyor. Aslında hiç de basit bir talep değil çünkü istenenler belli başlı bir yerde toplanmamış, yada WEB sayfasında bulunması gerekenler diye bir başlık yok. Konuyu açıklığa kavuşturmak için TTK’nın tamamını gözden geçirmek gerekiyor. Bu çalışma böyle bir gözden geçirmenin sonucudur. İnternet sayfasında yer alması yayınlanması gereken tüm unsurlar ilgili maddelerin bir araya toplanmasıyla tamamlanmış, böylece TTK’nın hangi maddelerinin bu zorunluluğa atıfta bulunduğu da gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. 
31 Mayıs 2013 Tarihli ve 28663 sayılı Resmi Gazetede       Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “SERMAYE ŞİRKETLERİNİN AÇACAKLARI İNTERNET SİTELERİNE DAİR YÖNETMELİK“ ile içeriğe ve zorunluluklara açıklık getirildi. Zorunlu sürenin 1 Ekim 2013 olduğunu da hatırlıyoruz. Yönetmelik de yürürlük tarihi olarak 1 Temmuz 2013 tarihini dikte ettiğinden bu sürece de uygun bir uygulama gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Belli bir müddettir MERSİS ile ile ilgili uygulamaların da yürütüldüğünü göz önüne alırsak birçok “e” uygulamanın yanına sicil kayıtlarında olması gereken bilgilerin öngörülen şekilde internet sayfalarına zorunlu olarak taşındığını da görüyoruz. Yönetmeliğin tamamı aşağıda ve önemli başlıklar işaretlenmiştir. Yeni gelişmeler de ayrıca incelenmeye devam edilecektir.
 
 

21 Eylül 2013 Tarih ve 28772 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yeniden düzenlemeler sözkonusu, önemli olan ise bu kez kapsamın belirgin ölçüde daraltılmış olması. İlgili yönetmelik vurgulanmış bölümleriyle aşağıdadır. 

SERMAYE ŞİRKETLERİNİN AÇACAKLARI İNTERNET SİTELERİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 31/5/2013 tarihli ve 28663 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (j) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kurulan şirketlerin kuruluşlarının ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülemeleri gerekir.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra kapsama dahil olan sermaye şirketlerinin, kapsama girdikleri tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülemeleri gerekir.
(3) Şirketler topluluğuna dahil olup da doğrudan bağımsız denetim kapsamında olmayan sermaye şirketleri, internet sitesi açmakla yükümlü değildir.
(4) Şirketler, internet sitesine ilişkin yükümlülüklerini doğrudan kendileri yerine getirebilecekleri gibi MTHS’lerden[1] destek hizmeti almak suretiyle de yerine getirebilirler.
(5) Şirketler topluluğuna dahil olan şirketlerin internet sitesine ilişkin yükümlülükleri, MTHS yetkisine sahip olmasa bile topluluk içinde yer alan şirketlerden biri tarafından da yerine getirilebilir. Bu durumda hizmet alan topluluk şirketi kendi internet sitesini açmış sayılır. Şirketler topluluğunda internet sitesi yükümlülüğü ile ilgili destek hizmeti sağlayan şirketin, topluluktan ayrılması halinde bu hizmeti sürdürebilmesi için ayrılacağı tarihte MTHS yetkisine sahip olması zorunludur.
(6) Kanun uyarınca oluşturulan internet sitesi, şirketlerin MERSİS numarası altında tescil edilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Şirketler”ibaresi “MTHS’lerden destek hizmeti alan şirketler” olarak ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “şirket unvanı” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
“(4) Sahip oldukları internet sitesi üzerinde bu bilgileri sağlayan şirketler, ilgili bilgilere erişim için internet sitesi içinde “http://firmaalanadi/bilgitoplumuhizmetleri” adresinden ya da ikinci fıkra doğrultusunda doğrudan MTHS'ye yönlenmeyi sağlarlar.”
 
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasında yer alan “Arşiv Elektronik İmza Uzun Dönemli ve SİL Kontrollü Güvenli Elektronik İmza Politikaları (Profil P3)’na veya” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
“(4) Şirketler ve MTHS’ler, işleyiş ve güvenlik kriterlerine ilişkin olarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kamu Sertifikasyon Merkezinin internet sitesinde (http://www.kamusm.gov.tr) yayımlanan İnternet Sitesi Yükümlülüğüne Tabi Şirketlerin veya MTHS’lerin Alacakları Teknik Raporda Yer Alması Gereken Teknik Kriterler Rehberindeki şartları sağlarlar.”
 
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ikinci fıkrada belirtilen kurumlara tespit ettirmek ve söz konusu kurumlar” ibaresi, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna tespit ettirmek ve söz konusu kurum” olarak ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) İnternet sitesi yükümlülüğünü kendisi yerine getiren şirketler, birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklerini, internet sitelerini açtıkları veya var olan internet sitelerini bu amaca özgüledikleri tarihten itibaren en geç bir yıl içinde yerine getirirler. Haklı gerekçelerin varlığı halinde, şirketlere talepleri üzerine Bakanlıkça ek süre verilebilir. Düzenlendiği tarih dikkate alınarak teknik rapor, MTHS’lerce üç yılda, internet sitesi yükümlülüğünü kendisi yerine getiren şirketlerce ise beş yılda bir yenilenir ve Bakanlığa verilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 2 nci madde eklenmiştir.
“Ek rapor alma yükümlülüğü
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) MTHS hizmeti vermek amacıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce teknik rapor almak için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna başvuranların talepleri, Yönetmeliğin bu maddenin yürürlüğe girmeden önceki hükümlerine göre sonuçlandırılır. Bu maddeye göre teknik rapor alan MTHS’ler, belirlenen kriterlerin sağlandığını gösterir ek raporu, teknik raporun alındığı tarihi takip eden bir yıl içinde almak ve Bakanlığa vermekle yükümlüdür.”
 
MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.


[1] MTHS Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcısı. Bu kapsam dahilinde olan firmalar için e-fatura sisteminde olduğu gibi onay almış firmalar.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder