13 Ağustos 2013 Salı

YENİ FATURA NİZAMI - FATURA BASTIRMAKTA ACELE ETMEYİN

Öteden beri uygulanageldiği gibi fatura nizamı ve faturada bulunması gereken bilgiler Vergi Usul Kanunu ile düzenlenmiş ve 230. Ve 231. maddelerinde hükme bağlanmıştır.
Vergi Usul Kanunu düzenlemelerine göre, faturada en az aşağıdaki bilgiler ve düzenlemeler bulunmalıdır:
 
Faturanın Şekli
Madde 230- (2365 sayılı Kanunun 34'üncü maddesiyle değişen madde) Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:
1)      Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;
2)      Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3)      Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4)      Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
5)      (3239 sayılı Kanunun 19'uncu maddesiyle değişen bent) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)
Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.
şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.
 
Faturanın Nizamı
Madde 231- (2365 sayılı Kanunun 35'inci maddesiyle değişen madde) Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:
1)      Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.
2)      Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.
3)      Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.
4)      Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.
5)      (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle değişen bent) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
6)      (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle eklenen bent) Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.
 
Yeni TTK’nın 39. maddenin ikinci fıkrasında yapılan düzenlemeye göre de, 01.01.2014 tarihinden itibaren tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunluluğu getirilmiştir.
ü  Sicil numarası,
ü  Ticaret unvanı,
ü  İşletmesinin merkezi,
ü  Tescil edilen internet sitesinin adresi (Sadece internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi olanlar –bağımsız denetime tabi olanlar-için).
Dolayısıyla, faturalarda VUK ‘unda sayılan bilgilerle birlikte yeni TTK düzenlemelerinde yer alan bilgilerin de bulunması gerekiyor.
Bu bilgilerin sadece faturalarda değil, aynı zamanda işletmeyle ilgili mektuplarda ve örneğin e-maillerde de yer alması gerekiyor. Diğer taraftan ticari defter kayıtlarına dayanak teşkil eden fatura haricindeki, irsaliye, dekont vb. belgelerde de en az bu bilgiler yer almalı.
Bu düzenleme 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla, şirketler bu tarihe kadar, daha önce bastırılan mevcut belgelerin kullanımına devam edebileceklerdir.
 
Yeni TTK’nın 39.Maddesi aynen şöyle diyor:
Ø  Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.
Ø  Tescil edilen unvanı, ticari işletmenin görülecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır.
Ø  Ticari işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticari unvanı, işletmesinin merkezinin bulunduğu adresi de gösterilir.
Yoksa cezai müeyyide uygularım diyor.

Peki, Mevcut kullandığımız faturalarımız ( ve diğer belgelerimiz) daha bitmediyse ne yapacağız?

Buna da bir çözüm getirildi. Şöyle ki hali hazırda kullandığımız faturalarımızı aynı şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Ancak 01.01.2014 tarihinden sonraki faturalarımızda bu bilgilerin bulunma zorunluluğu olacak. Faturaların çoğunun bilgisayar yoluyla tanzim edildiğini düşünürsek yeni fatura bastırılana dek bu faturalara program düzenlemesi yoluyla her faturaya aynı zamanda bu bilgilerin de program yoluyla yazdırılması uygun çözüm olur kanısındayız.

Benzer düzenlemenin internet siteleri için de yürürlüğe gireceğini hatırlatma yarar var;
Kuracakları internet sitesinde kanunun 39.Maddesi gereğince;
ü  Sicil Numaralarını,
ü  Ticaret Ünvanlarını,
ü  İşletmenin Merkezini belirtecekler,
Anonim Şirket iseler;
ü  Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin ad ve soyadlarını,
ü  Taahhüt edilen sermaye miktarlarını,
ü  Ödenen sermaye miktarlarını,
Limited Şirket iseler;
ü  Müdürlerin ad ve soyadlarını,
ü  Taahhüt edilen sermaye miktarlarını,
ü  Ödenen sermaye miktarlarını beyan edeceklerdir.
Ayrıca alınan önemli kararlarla tüm mali tablolarını da düzenli bir şekilde yayınlayacaklardır. İnternet sitesi kurma yükümlülüğü ve ticari işletmelere ait bir sürü bilgiyi yayınlama zorunluluğu bazı şartlara bağlıdır.
 
TTK ile ilgili düzenleme ve detaylı bilgileri TTK takvimi ve yol haritasını bloğumuzda yayınlanmış makalelerde geniş detaylarıyla bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder