13 Eylül 2013 Cuma

ALACAKLARIN SERMAYEYE İLAVESİ - YENİ BAKANLIK GÖRÜŞÜ

Alacakların Sermayeye İlavesi ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 15.7.2013 tarihinde yeni bir genelge yayınladı. Bugüne kadar Ortak alacaklarının sermayeye ilavesi için YMM raporu yeterli bulunuyordu. Yeni TTK ile birlikte Bakanlık bu konudaki görüşünü de değiştirdi. Raporun hazırlanıp uygunluk verilmesi mahkeme eliyle olacak. Yani bilirkişi tayini yapılacak ve rapor bilirkişi elinden çıkacak.
YMM’lerin bu raporları düzenleme yetkisi ellerinden alınmış bulunuyor. Uygulamanın bir hayli tartışma yaratacağı açık. Özellikle Yeminliler bu duruma itiraz edeceklerdir. Ancak TTK’nın Denetim kavramına bakış açısının bir gereği olarak da düşünülebilinir bu uygulama. Tabi bu işlemler için atanacak kişilerin artık meslek mensubu olma zorunluluğu bulunmadığını hatırlatmakta fayda var.
  

Bakanlık Görüşü:
Alacakların Sermayeye İlavesi – Ayni Sermaye Niteliği Taşıyan Paylara Değer Biçilmesi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
İç Ticaret Genel Müdürlüğü

Sayı     : 67300147.431.04/559478/4979 – 5665
Konu   : Sermaye Artırımı
Tarih   : 15 Temmuz 2013
İlgi;
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 127 nci maddesinde; alacakların ticaret şirketlerine sermaye olarak konulabileceği düzenlenmiş ve Kanunun 342 nci maddesinin birinci fıkra hükmü saklı tutulmuştur. Kanunun 342 nci maddesinin birinci fıkrasında ise; vadesi gelmemiş alacakların sermaye olamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, Kanunun 128 nci maddesinde göre alacakların sermayeye ilavesi mümkün bulunmakta olup, bu durumda Kanunun 342 inci maddesinden hareketle söz konusu payların ayni sermaye niteliği taşıyan bir mal varlığı unsuru olduğunun değerlendirilmesi 343 nci maddesinde uyarınca da bunlara değer biçilmesi gerekmektedir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Cezmi Gül
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V. 

TTK Madde 127

I – Konusu
MADDE 127-

1)      Kanunda aksine hüküm olmadıkça ticaret şirketlerine sermaye olarak;
a)      Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar,
b)      Fikrî mülkiyet hakları,
c)      Taşınırlar ve her çeşit taşınmaz,
d)      Taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları,
e)      Kişisel emek,
f)       Ticari itibar,
g)      Ticari işletmeler,
h)     Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler,
i)        Maden ruhsatnameleri ve bunun gibi ekonomik değeri olan diğer haklar,
j)        Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer,

konabilir.

2)      Kanunun 307 nci maddesinin ikinci, 342 nci maddesinin birinci ve 581 inci maddesinin birinci fıkra hükümleri saklıdır.

TTK Madde 342

1. Ayni sermaye konulabilecek malvarlığı unsurları
MADDE 342-

1)    Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz.
2)      128 inci madde hükmü saklıdır.

TTK Madde 343

2. Değer biçme
MADDE 343-
1)    Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlara, şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir. Değerleme raporunda, uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu; sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin, geçerliğinin ve 342 nci maddeye uygunluğunun belirlendiği, tahsil edilebilirlikleri ile tam değerleri; ayni olarak konulan her varlık karşılığında tahsis edilmesi gereken pay miktarı ile Türk Lirası karşılığı, tatmin edici gerekçelerle ve hesap verme ilkesinin icaplarına göre açıklanır. Bu rapora kurucular ve menfaat sahipleri itiraz edebilir. Mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder