6 Aralık 2013 Cuma

TÜRK TİCARET KANUNU YOL HARİTASI - 2014


30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6335 sayılı Kanun ile “Türk Ticaret Kanunu” İle “Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü Ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun” da bazı değişiklikler yapılmıştı. Yapılan değişiklikler çerçevesinde yasaya tabi tüm kurumların önüne belirgin tarihlerde uymaları gereken bir takvim çıktı. Daha önce Yasanın birçok maddesinin birbirinden farklı yürürlük tarihleri olması nedeniyle yeniden bir yol haritasını burada yayınlamıştık. 2014 yılına girmeye az bir zaman kala bazı tarihleri yeniden hatırlatmakta yarar var. Aşağıda tarihler itibariyle kısa bir çalışma yapılmıştır. Yararlı olması dileğiyle.
 
1 Ocak 2014


 Yeni TTK Madde 39 ikinci fıkra uyarınca ticari belgelerde yer alacak bilgilere ilişkin yükümlülüğün yürürlüğe girdiği tarih (eski belgelerin kullanılmasına ilişkin son tarih) Anonim, Limited Ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlerin kullandığı belgelerde aşağıdaki bilgilerin bulunması zorunlu.

1.      Ticaret Unvanı
2.      İşletmenin Merkezi
3.      Ticaret Sicili Numarası
4.      İnternet Sitesi Adresi (İnternet Sitesi Oluşturmakla Yükümlü Olanlar)

Bilgilerin Belgelerde Gösterilmesine İlişkin Yükümlülük 1 Ocak 2014 Tarihinde Yürürlüğe Giriyor. Bu hükme uymayanlar için 2.000 TL idari para cezası kesilir.[1]

Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde yukarda yazılı bilgiler gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır (6335 sayılı Kanunla değişik TTK m. 39/2) Bu yükümlülükler 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir (6335 sayılı Kanunla değişik TTK m. 1534/5).

 
14 Şubat 2014

Anonim ve limited şirketlerin sermayelerini, Yeni TTK'nın 332 ve 580 inci maddelerinde öngörülen tutarlara yükseltmeleri için son tarih (Yürürlük Kanunu 6103 Madde 20)

Anonim ve limited şirketler, Türk Ticaret Kanununun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde sermayelerini, anılan Kanunun 332 ve 580 inci maddelerinde öngörülen tutarlara yükseltirler; aksi hâlde mezkûr sürenin sonunda infisah etmiş sayılırlar.

Sermayenin Türk Ticaret Kanununda öngörülen tutara yükseltilmesi için yapılacak genel kurullarda toplantı nisabı aranmaz, kararlar toplantıda mevcut oyların çoğunluğu ile alınır ve şartları bulunsa bile 6762 sayılı Kanunun imtiyazlı pay sahibi kurullarına ilişkin hükümleri de uygulanmayacaktır.

Yeni asgari sermaye tutarları;

Ø  Anonim Şirketlerde 50 bin TL,

Ø  Sermayenin artırılmasında yönetim kuruluna tanınmış yetki tavanını gösteren kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketlerde 100 bin TL,

Ø  Limited Şirketlerde 10 bin TL

Yeni TTK'nın 479 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen sınırı aşan sayıda oyda imtiyaz öngören esas sözleşme hükümlerinin Yeni TTY uyumlu hale getirilmesi için son tarih (Yürürlük Kanunu Madde 28 fıkra 4)

TTK m. 479 /2’de belirtilen sınırı aşan sayıda oyda imtiyaz öngören esas sözleşme hükümleri, TTK’ın yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde (14.02.2014) anılan fıkraya uyarlanır veya mahkemeden anılan fıkrada öngörülen karar alınır (6335 sayılı Kanunla değişik 6103 sayılı Kanun m. 28/3).

Yukarıda belirtilen sürede gerekli esas sözleşme değişikliklerinin ve uyarlamaların gerçekleştirilmemesi halinde, oyda imtiyazı düzenleyen esas sözleşme hükümleri, birinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen sürenin dolduğu tarihte kendiliğinden geçersiz hale gelir ve esas sözleşmede öngörülen oya ilişkin imtiyazların tümü kanunen sona erer.

TTK m. 479/2’ye göre, anonim şirkette bir paya en çok 15 oy hakkı tanınabilir. Bu sınırlama, kurumsallaşmanın gerektirdiği veya haklı bir sebebin ispatlandığı durumlarda uygulanmaz. Bu iki halde, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinin, kurumsallaşma projesini veya haklı sebebi inceleyip, bunlara bağlı olarak, sınırlamadan istisna edilme kararını vermesi gerekir. Kurumsallaşmanın gerçekleşmeyeceğini anlaşıldığı veya haklı sebebin ortadan kalktığı hallerde istisna etme kararı mahkeme tarafından geri alınabilir.


1 Temmuz 2014

Bir bağlı şirketin 1 Temmuz 2012 tarihinde, Yeni TTK'nın 202 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren kaybı veya kayıpları varsa bunların denkleştirilmesi veya ilgili şirkete kaybı veya kayıpları denkleştirecek istem haklarının tanınması için son tarih (Yürürlük Kanunu 6103 Madde 18)

Bir bağlı şirketin, Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girdiği tarihte, anılan Kanunun 202 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren kaybı veya kayıpları varsa bunlar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde denkleştirilir veya ilgili şirkete kaybı veya kayıpları denkleştirecek istem hakları tanınır. Aksi halde, Türk Ticaret Kanununun 202 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde öngörülen dava hakları söz konusu sürenin bitmesiyle hemen kullanılabilir (6103 sayılı Kanun m. 18/1).

TTK m. 202/1:
“(1) a) Hakim şirket, hakimiyetini bağlı şirketi kayba uğratacak şekilde kullanamaz. Özellikle bağlı şirketi, iş, varlık, fon, personel, alacak ve borç devri gibi hukuki işlemler yapmaya; karını azaltmaya ya da aktarmaya; malvarlığını ayni veya kişisel nitelikte haklarla sınırlandırmaya; kefalet, garanti ve aval vermek gibi sorumluluklar yüklenmeye; ödemelerde bulunmaya; haklı bir sebep olmaksızın tesislerini yenilememek, yatırımlarını kısıtlamak, durdurmak gibi verimliliğini ya da faaliyetini olumsuz etkileyen kararlar veya önlemler almaya yahut gelişmesini sağlayacak önlemleri almaktan kaçınmaya yöneltemez; meğerki, kayıp, o faaliyet yılı içinde fiilen denkleştirilsin veya kaybın nasıl ve ne zaman denkleştirileceği belirtilmek suretiyle en geç o faaliyet yılı sonuna kadar, bağlı şirkete denk değerde bir istem hakkı tanınsın.
b) Denkleştirme, faaliyet yılı içinde fiilen yerine getirilmez veya süresi içinde denk bir istem hakkı tanınmazsa, bağlı şirketin her pay sahibi, hakim şirketten ve onun, kayba sebep olan, yönetim kurulu üyelerinden, şirketin zararını tazmin etmelerini isteyebilir. Hakim istem üzerine veya resen somut olayda hakkaniyete uygun düşecekse, tazminat yerine bu maddenin ikinci fıkrası hükümlerine göre, davacı pay sahiplerinin paylarının hakim şirket tarafından satın alınmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir başka bir çözüme karar verebilir.

c) Alacaklılar da, (b) bendi uyarınca, şirket iflas etmemiş olsa bile, şirketin zararının şirkete ödenmesini isteyebilirler.

d) Kayba sebebiyet veren işlemin, aynı veya benzer koşullar altında, şirket menfaatlerini dürüstlük kuralına uygun olarak gözeten ve tedbirli bir yöneticinin özeniyle hareket eden, bağımsız bir şirketin yönetim kurulu üyeleri tarafından da yapılabileceği veya yapılmasından kaçınılabileceğinin ispatı halinde tazminata hükmedilemez.

e) Pay sahiplerinin ve alacaklıların açacağı davaya, kıyas yoluyla 553, 555 ila 557, 560 ve 561 inci maddeler uygulanır. Hakim teşebbüsün merkezinin yurt dışında bulunması halinde tazminat davası bağlı şirketin merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesinde açılır”.

UYGULANACAK YENİ CEZA TUTARLARI

Ticari Defterlerin dayanağı belgelerde istenen bilgilerin yer almaması
2.240 TL
Defterlerin, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulmaması  
4.481 TL
İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişiminin defterden izlenememesi
4.481 TL
İşletmeyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin kopyasının saklanmaması
4.481 TL
Defterlerin onaylarının yaptırılmaması
4.481 TL
Defterlerin Türkçe tutulmaması
4.481 TL
Kayıtların eksiksiz, doğru ve zamanında yapılmaması
4.481 TL
Usule aykırı olarak envanter çıkarılması
4.481 TL
Elektronik ortamda saklanan belgelerin ibraz edilmemesi
4.481 TL
Finansal Tabloların, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe standartlarına göre tutulmaması  
4.481 TL




[1] Yasanın yayınlandığı tarihteki değer. Yeni tutarlar tablo halinde aşağıda yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder