28 Kasım 2013 Perşembe

SERMAYE ŞİRKETLERİNİN ÖDENMEYEN KÂR PAYLARININ HAZİNEYE İNTİKALİ GEREKİR.



Özellikle kuruluşu eskiye dayanan kurumlarda ortaklara/hissedarlara ait bilgiler kimi zaman güncellenemediği kimi zaman da ulaşılamadığından özellikle dağıtılan kar paylarının kendilerine iletilmesi sorun olmakta hatta iletilememektedir. İletilmeyen bu tutarların çoğunlukla şirket hesaplarında ödenmek üzere bekletildiğine sıkça da rastlanmaktadır.
Sadece Veraset kavramı açısından dahi baksak başkasına ait olan bir hakka salt ulaşılamadığı gerekçesiyle hiçbir işlem yapılmaması, yada kar paylarının ilanihaye şirket bünyesinde tutulması mantıklı ve tabiki yasal da değildir.
Güncel yasalarla çoğunlukla haşır neşir olan bizler için yeni yasalar sorun olmazsa da bazı yasaların da var olduğunu yada var olabileceğini düşünmek gerekir.
İşte başlığı itibariyle bahsettiğimiz konu da böyle bir yasanın varlığından dolayı önem arz etmektedir.

Peki bu gibi durumlarda ne yapılmalıdır ?
Çözüm 1933 yılında yayınlanmış 4 maddelik bir yasada bulunuyor. Yasa hala yürürlükte. İşte yasanın tam metni;
Kanun Numarası                              : 2308
Kabul Tarihi                                        : 12/6/1933
Yayımlandığı R. Gazete                 : Tarih : 26/6/1933           Sayı        : 2437
Yayımlandığı Düstur                       : Tertip : 3, Cilt : 14,         Sayfa     : 557

ŞİRKETLERİN MÜRURU ZAMANA UĞRAYAN KUPON TAHVİLÂT VE HİSSE SENEDİ BEDELLERİNİN HAZİNEYE İNTİKALİ HAKKINDA KANUN
 Madde 1
Anonim ve limited şirketleriyle sermayesi eshama ayrılmış komandit şirketlerin komanditlere ait hisse senetlerinin ve tahvillerinin kanuni mazeret bulunmaksızın beş senelik müruruzamana uğrıyan faiz, temettü ve ikramiye gibi menfaatleriyle bu şirketlerin hisse senetleri ve tahvillerinden bedele inkilâp etmiş olanlarının on senelik müruruzamana uğrayan bedelleri Devlete intikal eder.
Bu şirketler bahsolunan menfaat ve bedelleri müruruzaman müddetlerinin bitmesinden itibaren üç ay içinde mahallî malsandığına vermeğe mecburdurlar.
Nizamnamelerinde müruruzaman müddeti tasrih edilip de Ticaret Kanunu mucibince Hükümetçe tasdik edilmiş olan şirketler için tâyin olunmuş müddetler müruruzamana esas tutulur.
Madde 2
Birinci madde hükmüne riayet etmiyen şirketler vermeğe mecbur oldukları parayı üç misli tazminatla birlikte ödemeğe mahkûm edilirler.
Madde 3
Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.
Madde 4
Bu kanunun hükümlerini icraya Adliye ve Maliye Vekilleri memurdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder