9 Mayıs 2013 Perşembe

ŞİRKETLERDE ANA SÖZLEŞMEDE YENİ TTK’YA UYUM


Şirket Esas Sözleşmelerinin 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununa uyumlu hale getirilmesi yeni Yasada düzenlenmiştir.[1] Bu durumda Anonim ve Limited Şirket Esas Sözleşmelerini Yeni Kanuna uyumlu hale getirmek için son tarih 01.07.2013 olduğundan düzenlemeyi yapacak olan şirketlerin süresi birhayli azalmıştır. Son günlere kalmadan gerekli işlemlerin yapılmasını önemle tavsiye ederiz.

Saygılarımızla,
 

1 Temmuz 2013
 
·         Anonim şirketler esas sözleşmelerini ve limited şirketler şirket sözleşmelerini, yayımı tarihinden itibaren onsekiz ay içinde Türk Ticaret Kanunuyla uyumlu hâle getirirler. Bu süre içerisinde Esas Sözleşmelerinde değişiklik yapmayan Şirketler ise, Yeni Türk Ticaret Kanununda düzenlenen hükümlere uygunluk taşımayan Esas Sözleşme maddelerinin uygulamasında, Esas Sözleşme hükümlerini uygulayamayacak, bu hususta Kanunda düzenlenmiş maddeler uygulamak zorunda kalacaklardır.

ü  Yönetim Kurulu’nun görev ve yetkilerinin düzenlenmesi
ü  Yönetim Kurulu’nun görev ve yetki paylaşımına ilişkin İç Yönerge hazırlanması
ü  Yönetim Kurulu’nun toplantı nisabının belirlenmesi
ü  Yönetim Kurulu’na üye seçme / aday önerme hakkının tanınması
ü  Yönetim Kurulu Başkanının ve/veya Vekilinin genel kurulca seçimi
ü  Yönetim Kurulu üyelerinin bilgi alma hakkı
ü  Oy hakkının kullanılmasına ilişkin olarak esas sözleşmedeki düzenlemelerin yeni kanun’a uyumlu hale getirilmesi

        Esas sözleşme değişiklikleri için yapılacak genel kurullarda toplantı nisabı aranmaz, kararlar toplantıda mevcut oyların çoğunluğu ile alınır.
 

Şirket Esas Sözleşmelerinin 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununa uyumlu hale getirilmesi yeni Yasada düzenlenmiştir. Bu durumda Anonim Şirket Esas Sözleşmelerinin Yeni Kanuna uyumlu hale getirmek için son tarih 01.07.2013’dür.  

Sözleşme değişikliği ile ilgili maddeleri kısaca paylaşalım;

1.      Anonim Şirketler Yeni TTK kapsamında Esas Sözleşme değişikliği yaparken var olan maddelerde değişiklik dışında, bir de daha önceden hiç düzenlenmeyen hususlarda TTK kapsamında eklenecek maddeler olduğuna dikkat etmesi gerekmektedir. Yeni Yasa nedeniyle Ana Sözleşme değişikliğinin de gündemde bulunduğu genel kurul toplantılarında toplantı nisabı aranmayacak, kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınacaktır.
2.      Esas Sözleşmenin uyumlu hale getirilmesi sağlanırken TTK’nın 339. maddesinde düzenleme bulan esas sözleşmede bulunması gereken zorunlu unsurlar, Şirketin Esas Sözleşmesi ile karşılaştırılmalıdır.
3.      Yeni TTK kapsamında şirketin iştigal konusunun artık ayrıntılı bir şekilde Esas Sözleşmede bulunmasına gerek yoktur. Ayrıca, Esas Sözleşmesinde değişiklik yapan Anonim Şirketin Sözleşmesinde, faaliyet konusu dışında çalışamayacağı yönünde bir hüküm varsa sözleşmeden çıkartılmalı zira bu hüküm zaten TTK ya göre hükümsüzdür. Artık Anonim Şirketler, Esas Sözleşmesinde yazmayan faaliyetlerde de çalışabilecektir. ( Eski TTK’ya göre bu ULTRA VIRES kuralı olarak bilinirdi artık bu kural yok. )
4.      Anonim Şirket Esas Sözleşmesinde şirketin hesap dönemini belirten bir madde bulunması gerekmektedir. Bu nedenle Esas Sözleşmesinde hesap dönemi yazmayan Anonim Şirketler hesap dönemlerini yazmaları gerekecektir.
5.      Eski TTK kapsamında zorunlu olmayan ve fakat Yeni TTK kapsamında düzenlenen, Anonim Şirketin hisse senetlerinin hamiline ve nama yazılı olup olmamasına ilişkin hükmün, Esas Sözleşmede bulunması gerekmektedir.
6.      TTK da Anonim Şirket ortak sayısı ile yönetim kurulu üye sayısı 1’e indirilmiştir. Bu durumda Türkiye’de çok yaygın olan, sadece Kanunun aradığı sayıyı tamamlayabilmek için en az 5 ortaklı Anonim Şirketler, Yeni TTK kapsamında gerçek ortak sayılarına dönebilirler. Göstermelik ortaklara ihtiyaç olmadığından o ortakların hisse devri sağlanmalı ve gerçek ortak veya ortaklarla faaliyete devam edilmelidir.
7.      Anonim Şirket Esas Sözleşmelerinde Yönetim Kurulu üye sayısı ve bunlardan şirket adına imzaya yetkili olanların da belirtilmesi gerekmektedir. Buna göre Şirket Esas Sözleşmelerinde eski TTK kapsamında en az 5 Yönetim Kurulu üye sayısı olanlar bu sayıyı indirmek istemeleri halinde Esas Sözleşmelerinde değişiklik yapıp yönetim kurulu üye sayısını yeniden belirlemesi gerekmektedir. Aksi takdirde kaç kişi yazıyor ise o kadar yönetim kurulu üyesini seçmesi gerekecektir. TTK da Yönetim Kurulu Üyelerinin pay sahibi olması zorunluluğu yoktur. Artık Tüzel Kişi de yönetim kurulu üyesi olabilmektedir.
8.      TTK 367. madde kapsamında yönetim kurulu başkanının ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin genel kurul tarafından seçilmesi isteniyorsa bu hususun mutlaka Esas Sözleşmede açıkça yazması gerekmektedir. Ayrıca yönetimin kısmen veya tamamen devri düşünülüyor ise bunun da yönetim kurulunun, düzenleyeceği bir iç yönergeye göre yönetimi, kısmen ve tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devretmeye yetkili olduğunun Esas Sözleşmede düzenlenmesi gerekmektedir. Bu durumda yönetim, yetkiyi 3. bir kişiye devretmesi halinde bir çok mali yükümlülüğü de devretmiş olmaktadır.
9.      Şirket Esas Sözleşmelerinde eski TTK ile ilgili madde numaraları belirtilmiş ise bu maddelerin yeni TTK daki madde numaraları bulunup Sözleşmede değiştirilmesi gerekmektedir.
10.  Şirket genel kurul toplantılarının şirket merkezi dışında bir yerde yapılması isteniyor ise bunun da Esas Sözleşmeye genel kurul toplantılarının başka hangi şehirde yapılabileceğinin yazılması gerekir. Aksi takdirde sadece şirket merkezinin bulunduğu yerde genel kurul toplantısı yapılabilecektir.
11.  Şirket ilanlarının nasıl yapılacağına ilişkin hususlarda TTK nın zorunlu tuttuğu şekil ve şartlar saklı kalmak kaydıyla Esas Sözleşmelerinde serbestçe düzenlenebilmektedir. Bakanlığın örnek Esas Sözleşme olarak düzenlediği metinlerde İLAN başlığı altında düzenlenen madde şu şekildedir: “Şirkete ait ilanlar, Türk Ticaret Kanunun 35. maddesinin 4. fıkrası hükmü saklı kalmak kaydıyla şirket merkezinin bulunduğu yerde çıkan bir gazete ile en az 15 gün önce yapılır. Mahallinde gazete yayınlanmadığı takdirde ilan, en yakın yerlerdeki, gazete ile yapılır. Genel kurulun toplantıya çağrılmasına ait ilanlar, TTK nın 414. maddesi hükmü gereğince ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere en az iki hafta önce yapılması zorunludur.[2]
Esas Sözleşmelerinde İlana ilişkin bir hüküm bulunmayan Şirketlerin, kanımca, TTK’nın ilan hususundaki düzenlemesine ek bir husus getirilmesi düşünülmüyor ise, Esas Sözleşmeye hüküm konulmasına gerek olmadığı görüşündeyim.
12.  Yeni TTK nın 519 ve 523. maddesi kapsamında Esas Sözleşmelere Yedek Akçe ile ilgili hüküm konulmaktadır. Buna göre Şirket tarafından ayrılan ihtiyat akçeleri hakkında TTK nın 519 ila 523. maddeleri hükümlerinin uygulanacağı yazılabilir.
13.  Esas Sözleşmede, genel kurul ve yönetim kurulunun toplantı nisabı ve karar nisapları TTK da öngörülen nisaplardan azaltılamaz, ağırlaştırılabilir.
14.  Esas Sözleşmede şirketin sermaye tutarının da belirtilmesi gerekmektedir.[3]
15.  Oy hakkı ve oyda imtiyazlı paylar ile nama yazılı payların devredilmelerinin sınırlanması Esas Sözleşmede düzenlenmişse bu durumda TTK’nın 492 ila 498 hükümlerine uygun hale getirilmesi de 01.07.2013 tarihine kadar zorunludur. Tüm bu bilgiler ışığında, kanımca, Anonim Şirketler Esas Sözleşmelerini yeni TTK’ya uyumlu hale getirirken, Kanun hükümleri kapsamında diğer hususlarda da değişiklik veya ekleme yapabileceklerinden uzman hukukçulardan ve mali müşavirlerinden destek almaları daha doğru olacaktır.


[1] T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu süreyi 1 yıla kadar uzatma yetkisi bulunmakla beraber bu güne kadar süre uzatım yetkisini kullanmamıştır.
[2] Ana sözleşmede bulunmasa dahi bu tür konuların ayrıca internet sayfasında da ilan edilmesi zorunluluğunu hatırlatmakta yarar var.
[3] Maddenin, “Şirketin sermayesi ……….Türk Lirası değerindedir.  Bu sermaye, her biri .............. Türk Lirası değerinde .....................adet  paya ayrılmıştır.” Şeklinde olması yeterlidir. Kuruluş sermayeleri ( Nakit ) yeni TTK ya göre % 25  blokaj yoluyla kalan % 75 ise tescil tarihinden itibaren 24 ay içinde ödenmek zorundadır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder