15 Mayıs 2014 Perşembe

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK


13 Mayıs 2014 tarih ve 28999 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelikle “KREDİ KARTLARI” ile ilgili olarak yeni bir düzenleme yapıldı. Kısaca söylemek gerekir ki telefon almak için uygulanan hediye çeki yöntemi de artık kullanılamayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan. Bu taksitlendirme işlemi öyle görülüyor ki yeni bir inatlaşmanın yolunu açtı. Kayserililerin “Kılıf Alana Telefon Bedava” yöntemine de bir engel konulabilecek mi bakalım. Ya da doğrudan bankadan kredi tahsisi işlemlerinde neler yaşanacak. Tüketimi kısmak için başvurulan bu yöntemler serbest piyasa ekonomisi kuralları ile bağdaşmıyor. Önemli bir ayrıntı ise bu işlemlerin sadece “BİREYSEL KREDİ KARTLARI” için uygulanacağı. Kurumsal kartları kapsamıyor. Bankalar “KURUM BİREYSELİ” gibi bir kart yaratmakta gecikmezler sanırım.

Tebliğ metni ekte.


BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

MADDE 1 – 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki sekizinci fıkra eklenmiştir.

“(7) Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.

(8) Yedinci fıkranın ikinci cümlesi, kurumsal kredi kartları hakkında uygulanmaz.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.